Vroeger ging ik als klein meisje vaak op woensdag met mijn moeder mee naar de markt en op zaterdag met mijn oma of tante. Ik heb daar fijne herinneringen aan.

Oei!   

Een poosje geleden keek ik met een kind in een boek en die zag allemaal witte tentjes ten midden van een plein… Wat is dat vroeg hij? “De markt” zei ik. “Ben je wel eens naar de markt geweest? Daar staan allemaal kraampjes met mensen die spullen willen verkopen zoals kaas, noten, groente, fruit en meer”. “Nee” antwoordde hij. Dit fenomeen is iets wat ik steeds vaker tegen kom. Kinderen zijn tegenwoordig minder bekend met standaard algemene kennis. Daarom vind ik het belangrijk jou hiervan bewust te maken.

In de vakantie zal ik 3x bloggen over dit soort onderwerpen, waar je met je kind ongemerkt op spelenderwijs kunt oefenen om de geleerde kennis in de praktijk toe te passen of juist de algemene kennis te verbreden.

Je raadt het vast al:
vandaag gaat het over de markt  

De markt is zo’n plek waar je je kind eindeloos kan laten kennismaken met nieuwe dingen.

Wist je dat…

… je de (zomer) vakantie goed kunt gebruiken om aandacht te besteden aan algemene kennis en vaardigheden zónder dat het voelt als leren?

… je kind veel nieuwe woorden leert in nieuwe situaties waarbij hij of zij handelend bezig is?

… woensdag marktdag is/was?  

Weet jouw kind trouwens wat een markt is en waarom die mensen niet gewoon in een winkel staan?

Ga eens samen naar de markt. Je zal er misschien niet bij stil staan maar er zijn kids die door de luxe van tegenwoordig nog nooit op een markt zijn geweest (of alleen in een vakantieland en het hier thuis niet herkennen).
Pin vooraf contant geld (kijk of dat kan i.v.m. corona) en anders laat je dit voorlopig achterwege
Vertel dat je naar de groenteboer, kaasboer en de slager wilt. Kan je kind bedenken waarom het zo heet? Wat er daar te koop is?
Laat je kind een boodschappenlijstje maken (schrijvend) en vertel hoeveel je van alles nodig hebt 2 ons gehakt, een kilo appels en 500 gram aardbeien o.i.d.
Als je bij de kraam bent laat je kind dan kennis maken met nieuwe groentes en fruit. Misschien mag hij of zij wel een stukje proeven? Via zintuiglijk waarnemen leert je kind het snelst en blijft de herinnering/ het geleerde langer hangen.
Laat je kind vooraf schatten wat je kwijt bent (heel handig om te weten of je niet voor de gek wordt gehouden door de verkoper), is er iets in de aanbieding? Zit er nog korting bij?
Optioneel: Laat je kind betalen met het geld.

Op de terug weg

Als je dit gedaan hebt kun je natuurlijk onderweg lekker door kletsen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over: Wat vond je kind de fijnste kraam, waarom? Zou je kind zelf later op de markt willen staan? Waarom wel of niet? Waar moeten we alles bewaren, hoe lang is iets houdbaar, hoe kom je daar achter?

Zie je dat hier stiekem heel veel lesstof in zit?

✅woordenschat ✅schrijven ✅spelling ✅lezen ✅rekenen (schatten, geldrekenen, procenten, verhoudingen, metriekstelsel)
Thuis kun je direct doorgaan met de volgende les: koken/ smoothie maken In elke situatie zit een leermoment en als je dit spelenderwijs toepast helpt dit je kind!

Meer lezen over leersituaties buiten school?
Klik dan HIER, HIER of HIER

Deel dit blog ook rustig met andere ouders als je denkt dat zij hier ook inzichten uit kunnen halen.