En??? Zie jij het voor je?

Een vraag die ik veel stel tijdens het begeleiden van kids die moeite hebben met begrijpend lezen.

Zelfs ik doe dit nog dagelijks

Waarom? zul je misschien denken. Nou ga maar eens na, als je je probeert voor te stellen wat je leest blijft het beter hangen. Op dit moment ben ik samen met mijn moeder een leuk avontuur aangegaan. Wij doen mee aan een musical en moeten 20 liederen uit ons hoofd leren. Een hele klus maar het lukt mij goed omdat ik voor mij zie wat ik moet zingen en soms zelfs even uitbeeld zodat het beter in mijn hoofd blijft hangen. Zo is mijn brein op meerdere plekken tegelijk actief dus landt het beter.

Het blijft zwart achter mijn ogen

Kids die bij mij de training Alle teksten de baas volgen, hebben deze vaardigheid vaak nog niet of nauwelijks ingezet tijdens het lezen van boeken of grote teksten die ze ‘moeten’ begrijpen om er over te leren.
Als we dit de eerste keer doen zeggen sommigen:

Ik zie niks, het blijft zwart achter mijn ogen

Daarom wordt er tijdens de training veel aandacht aan geschonken. Het mooie van zo’n groep is dat er van elkaar geleerd wordt verschillende details van de tekst waar te nemen als de ogen gesloten zijn.
Probeer het zelf maar eens:
New York is heel druk en de straten zijn vol gele taxi’s. Zie je ze al?

De kids komen door dit te oefenen, langzaamaan tot het complete plaatje (de kern en de belangrijkste details van een tekst). Door deze vaardigheid te trainen, leren ze automatisch kort te vertellen wat de essentie per alinea is waardoor ze die steeds gemakkelijker kunnen samenvatten en schematisch in een mindmap kunnen weergeven.

Mindmaps zijn voldoende houvast

Wanneer de kids een mindmap hebben gemaakt (al dan niet met getekende plaatjes) kunnen zij direct voor zich zien waar de tekst over ging en hoeven dus niet meer de hele alinea te herlezen.
Het werken aan het visualiseren valt dus samen met beter samenvatten, tekstbegrip en beter leren onthouden.

Alle teksten de baas

Kan jouw kind/ leerling uit groep 5-8 hier ook wel een training van 6 lessen voor gebruiken om écht alle teksten de baas te kunnen? Na de voorjaarsvakantie start er weer een nieuwe training op dinsdagmiddag 3 maart 15.45-17.15 uur.
DIT is het recentste resultaat van een leerling dat ik mag delen


Heb je interesse of ken je iemand die hier interesse in heeft? Lees meer via onderstaande knop

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/begrijpend-lezen/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Alle teksten de baas[/otw_shortcode_button]

Wees er snel bij want er zijn slechts 4 plekken beschikbaar