Als je bewegend leren wel eens in je klas hebt toegepast, dan weet je dat kids in de klas niet druk worden VAN bewegend leren maar druk zijn MET bewegend leren. Oftewel… met de lesdoelen die behaald zullen worden aan het eind van de les waarbij de kracht van beweging wordt ingezet om actief tot leren te komen.

Verschil tussen energizer en bewegend leren

Voor wie nog niet weet wat bewegend leren nou is: dat is leren leren met behulp van beweging. Het grote verschil met een energizer tussen twee lessen door, is dat energizers ingezet worden zonder lesdoel en alle kids doen dit op hetzelfde moment. Ze zijn leuk maar dienen om tijdens de volgende les de concentratie langer vast te houden. Bewegend leren heeft meerdere werkvormen waarbij kids in kleine groepjes tijdens een lesmoment werken aan een te behalen doel. Hierbij bewegen de kids actief. Het bewegen dient als middel om het lesdoel te behalen.

Omslag in het werkveld

De afgelopen 2-3 jaar zie je in onderwijsland de leerkrachten massaal proberen om de kids in beweging te krijgen tijdens de lessen. Dat is super! Het is goed voor de lichamelijke beweging maar vooral voor de hersenen. De hersenen zijn actiever waardoor meer informatie als het ware beter wordt opgeslagen en terug te vinden is in het geheugen. Dat komt dan vaak in de volgende lessen weer vaak handig van pas (dan leren ze toepassen wat ze eerder hebben geleerd). Die koppeling is dan makkelijk terug te pakken voor de kids.

Druk?!

Ja de kids zijn dus druk in de weer met een lesdoel. Ze focussen zich op de opdracht en behalen successen doordat de opdrachten compact zijn. Soms een competitieve factor daaraan toevoegen kan geen kwaad maar ieder kind werkt aan zijn eigen lesdoel. Positieve bijkomstigheden zijn dat kids leren beurten te verdelen en samen te werken. Ook komt hier eigenaarschap, zelfstandigheid, behendigheid, concentratie, lateralisatie en enthousiasme bij kijken.

Wil je dit ook? Download dan snel de 5 eenvoudige en direct toepasbare tips om bewegend leren toe te passen als onderwijsprofessional (ja ook voor onderwijsassistenten, Remedial teachers of Intern begeleiders is dit waardevol). Zo kun jij ook al werken aan bewegend leren.

Ben je een ouder? Tip dan de onderwijsprofessionals bij jouw kind op school.