Ja ik beloofde het al op mijn facebookpagina: een extra blog vol met vakantie tips voor iedereen. Voor zowel thuisblijvers als vakantiegangers.

Natuurlijk kan de eerste tip niet ontbreken in mijn lijstje voor jullie aangezien ik voorstander ben van het (voor) lezen.
Het is een lees- en luister tip:

De vakantiebieb- app 
Lekker genieten van verschillende boeken die je kunt luisteren of lezen. Voor jong en oud en het mooiste van de bieb: je hoeft geen lid te zijn om toch in de zomervakantie gebruik te kunnen maken.
Ik vind echt dat je lezen moet stimuleren en hoe kan dat beter dan op deze manier gratis lees en luisterboeken uit te proberen? Ik ben ook echt benieuwd of jij de app al (jaren) gebruikt.
En check jij wel eens bij je kind of hij/ zij begrepen heeft wat er is gelezen? Dit is een goede vaardigheid die nodig is voor begrijpend lezen.

Samen leuke dingen doen hoeft niet altijd veel te kosten. Hieronder een paar vakantie tips van GRATIS naar betaald.
GRATIS:
Heeft je kind geleerd over de lengtematen het afgelopen jaar? Ga er dan eens op uit en vraag of hij kan meten hoever een kilometer is en waar je dan uit komt. Begrijpt je kind dat je halverwege ook alweer terug kan gaan omdat je dan op de helft bent?
Heeft je kind nog geen lengtematen gehad? Ga dan buiten een wandeling maken en tel of benoem eens bepaalde aspecten die jullie tegenkomen. Valt jouw kind op dat huisnummers met sprongen van 2 zijn? Kent jouw kind de even sprongen (2-4-6-8 enz.) beter dan de oneven sprongen op de getallenlijn (1-3-5-7 enz.) zoek dan eens straten met oneven huisnummers op en ga eens kijken of je kind kan voorspellen wat het volgende nummer wordt.
Als wij vroeger ergens naar toe gingen dan telden wij bijvoorbeeld alle rode auto’s. Dat hoeft natuurlijk niet alleen vanuit de auto. Doe het eens lopend.
Ga eens samen zitten om een mooie creatieve uitspatting neer te zetten (tekenen/ verven/ knippen en plakken). Bijvoorbeeld een collage van dingen die je komend jaar wilt doen of bereiken. Dan heb je iets om naar toe te leven en kun je checken of het je gelukt is.

Bijna GRATIS:
Ga eens naar de markt of een bakker en benoem alles wat je tegen komt. Zit je kind in de bovenbouw laat hem of haar dan eens uitrekenen of schatten hoeveel je voor 500 gr of 3 kilo moet betalen. Heb je dan genoeg contant geld bij je? Laat je kind betalen en dit soort situaties oefenen want hier komt zowel rekenen als woordenschat om de hoek kijken.

Samen een recept uitproberen is ook erg leerzaam. Als je wilt weten wat je daar mee kunt lees dan deze 3 blogs die ik vorig jaar schreef over rekenen rondom eten: deel 1, deel 2, deel 3. Ook hier komt weer veel woordenschat bij kijken zoals een uitje fruiten, blancheren en natuurlijk ook simpelere woorden zoals opkloppen, mixen, pureren, garde enz.

OV: 
Ga eens een dagje met je kind op stap met het OV (bus en trein, tram of metro). Laat je kind eens op onderzoek uit gaan hoe laat je dan moet vertrekken, hoe je die informatie kan vinden en hoeveel geld je mee moet nemen (of op je OV-pas moet zetten en hoe dat dan werkt). Probeer dan zonder app er achter te komen hoe laat iets vertrekt. Zoek via de ouderwetse manier (de bushalte tabel en de perron borden). Vaak zijn kinderen zich niet eens bewust van de informatie om zich heen.
Als je dan toch op stap bent, kies dan meteen een leuke en/ of interessante bestemming zoals een museum of voorstelling.

Doe je dit al regelmatig? Hartstikke fijn! Heb jij nog een paar goede vakantie tips? Gaaf als je ze wilt delen met mij zodat ik ze weer verder kan delen.

Dan nog een paar laatste vakantie tips:
Het spelletje woordslang–> kies een woord en maak met de laatste letter van het woord weer een nieuw woord. Als je dit per thema doet wordt het iets lastiger. Dus kijk wat haalbaar is voor je kids.
Het spelletje pim pam pet (een woord uit een thema dat begint met een bepaalde letter), twister, een woordzoeker of sudoku. Hoe leuk als je dit eens samen met ze doet. Succes gegarandeerd!

Heb lol met elkaar deze vakantie en geniet met volle teugen. Dat ga ik ook doen.
Leuk als je mij laat weten of je mijn vakantie tips fijn en bruikbaar vindt.

In het nieuwe schooljaar zijn er nog een paar plekken beschikbaar. Viel het rapport wat tegen en twijfel je of jouw kind begeleiding nodig heeft? Boek een gratis online gesprek en dan krijg je meteen nog 2 extra tips die direct thuis toe te passen zijn.

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/gratis-online-sessie/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Boek Gratis gesprek[/otw_shortcode_button]