deze foto is gemaakt tijdens de workshop die ik vorige week gaf

Heb jij het al toegepast: bewegend leren bij kleuters of in je eigen groep/ begeleiding?

En dan bedoel ik niet als energizer maar écht zodat het een doel heeft naast ‘even’ bewegen en dat het leuker is voor de leerlingen.

Vaak hoor ik dat bewegend leren (in de klas) toegepast wordt als energizer.
Dat is een eerste stap in de goede richting want daar is al een begin gemaakt met bewegen tussen de lessen door.

Een andere uitspraak die ik veel hoor: bewegend leren bij kleuters kan niet of lukt niet hoor. Het is echt iets voor de oudere kinderen.
Nou daar ben ik het natuurlijk niet mee eens 🙂 en dat tegendeel bewijs ik dan ook graag.

Misschien heb je het al gezien in de afgelopen jaren op mijn social media kanalen zoals facebook, instagram of linked in. Ik deel regelmatig wat over hoe ik bewegend leren inzet in mijn begeleiding (of toen ik ook nog voor de klas stond, in mijn klassen).
Dat bewegen is niet alleen leuk maar werkt ook mee om de lesdoelen sneller, beter én met meer leerlingen te behalen.
Daarbij komt ook nog eens dat de leerlingen die lessen actiever meedoen dan wanneer 1 leerling de beurt heeft of de leerkracht de meeste tijd aan het woord is.

Dat is wat iedere leerkracht kan! Vorige week liet ik al in een workshop in een kleuterklas zien hoe dat mogelijk is. Ook die juf was overtuigd om met haar kleuters aan de slag te gaan. 

Ik weet wel dat het dieper in het geheugen landt en de leerlingen meer meedoen maar toch passen we dit nog niet toe. Ik weet niet waarom maar dat gaan we zeker veranderen.

Je hoeft niet direct je hele planning om te gooien en er een volle buiten-les of gymles van te maken.
Mijn tip: begin eens met 1 onderdeel en bouw dat langzaamaan uit. Zoek dan naar iets wat bij jouw werkwijze, het thema en jouw groep past.
Dat is dus toepasbaar bij de kleuters maar ook bij alle andere groepen. Gewoon proberen en herhalen. Geen zin om te zoeken en wil je wel 5 eenvoudige tips die je direct kunt toepassen? Dan kun je in mijn e-book nog wat inspiratie op doen.
Langzamerhand bouw je dan structuur in de planning aan door er misschien zelfs wel meerdere momenten van te maken.

Ben jij enthousiast en wil je samen met meer collega’s bewegend leren integreren in jullie onderwijsaanbod maar weet je niet zo goed hoe of waar jullie dan het beste kunnen beginnen?
Ik geef in het nieuwe schooljaar weer teamtrainingen om dat samen met jullie te realiseren.
Boek een GRATIS online gesprek om alvast meer te weten te komen over de mogelijkheden voor jouw school. In dat online gesprek krijg je ook direct twee toepasbare tips voor jouw onderwijssituatie.

Wil je andere onderwijsprofessionals hierover informeren? Dan kun je met onderstaande social media knoppen dat heel makkelijk doen.
Gaaf als je met mij wilt delen wat jij al doet aan bewegend leren of graag zou willen inzetten.