Op het moment dat ik dit blogbericht schrijf (na de halfjaarlijkse Cito-toetsen) wordt van de leerlingen in groep 3 en hoger verwacht dat zij niet meer op hun vingers tellen zodat zij de sommen kunnen automatiseren (binnen 3 seconde goed oplossen).

Echter komt hier de crux, leerlingen in groep 3,4 of hoger die nog op hun vingers tellen, doen dit niet voor niks. Zij kunnen dit nog niet. Als leerlingen op hun vingers tellen, dan wil dat zeggen dat zij de strategieën om vlot en goed tot de juiste som te komen, nog niet toepassen. Zij hebben vaak ook nog het materiaal nodig om te kunnen zien en ervaren wat er gebeurt bij zo’n tel handeling en strategie. Zij moeten dit al handelend nog leren.

Verbieden van tellen op vingers is dus niet de oplossing. Wél dat de leerkracht met de leerling gaat zitten en observeert tot waar het wel lukt. Dan kan vanaf daar verder gewerkt worden aan het aanleren van de juiste strategie zodat het vlotter kan. Belangrijk hierbij is dat de leerling ziet wat er gebeurt tijdens de handeling met behulp van het materiaal. Uiteindelijk zal de leerling dan zelf aangeven dat dit materiaal niet meer nodig is. Dan is de leerling ‘rijp’ voor het abstract tellen.

Mijn ervaring leert dat er in de bovenbouw ook nog leerlingen zijn die alle rekensommen tellend oplossen en dan hun handen onder tafel verstoppen of achter hun ellebogen zodat het niet opvalt dat zij dit nog nodig hebben.

Het is niet fout! Het is een signaal dat de onderwijsprofessional te snel is gegaan in groep 3 (en de hogere groepen) en hier niet bij stil heeft gestaan.

Check maar eens of je een kind hebt die nog op zijn of haar vingers telt.

Ik bied rekenbegeleiding aan op maat en help kids het leren rekenen inzichtelijk te maken.
Kan jouw kind wel hulp gebruiken? Schroom niet om contact op te nemen via het contactformulier of boek een gratis sessie om te zien of mijn begeleiding bij jouw kind past.

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/gratis-online-sessie/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Gratis sessie[/otw_shortcode_button]