Aan tafel! Het is etenstijd en rekentijd!

Dit is deel 3: Etenstijd, in de serie blogs rekenen rondom eten. Je kunt rekenen tijdens het tafeldekken of meehelpen in de keuken maar toch is het ook een sport om te rekenen terwijl je met elkaar aan tafel zit.
Dit hoeft niet perse tijdens het avondeten aangezien je dan misschien bang bent dat je eten koud wordt.

Laat ik vooropstellen dat je je kind thuis niet moet overladen met oefeningen. Zo af en toe op een andere manier rekenen kan tussendoor geen kwaad. Ik ben benieuwd wat jullie aan rekenen doen tijdens etenstijd, Laat je het mij weten?

Inhoud
Tijdens het ontbijt kun je met kinderen  schatten of tellen hoeveel jullie gaan eten aan brood en beleg. Afmeten hoeveel cornflakes of havermout je in je kommetje schept kan ook. Qua inhoud kun je bedenken hoeveel melk of yoghurt er in een kommetje of beker gaan. Ook hoeveel er in totaal nodig is om elkaar van ontbijt te kunnen voorzien. Door daarbij simpele vragen te stellen zoals: wat als ik nu het dubbele aantal kommetjes heb of ik wil maar een half gevuld kommetje, hoeveel moet er dan in? Zo kan je kind wennen aan rekentaal zoals verdubbelen/halveren.

Tijd
Hebben je kids wel eens moeite (in jouw ogen) om op tijd klaar te zijn met eten. Maak ze bewust van de tijd en laat ze eens schatten hoe lang ze er over doen. Maak er een spel van (met of zonder wedstrijd element) om te kijken of ze binnen de geschatte tijd klaar zijn. De volgende keer kijk je dan of het ook in minder tijd kan.
Stel eens deze vragen als je kind in de midden- bovenbouw zit: Hoe laat is het over 5 minuten? Hoeveel seconden is dat? Denk je dat je dan je eten op kunt hebben? Hoe laat is het dan op mijn digitale horloge?
Alles valt spelenderwijs te trainen zolang je er maar geen druk op legt. Wanneer je ze bewust ‘baas’ maakt van hun eigen doelen (of scores) gaan ze hier voor.

Breuken
In mijn praktijk zet ik ook wel eens etenswaren in. Al probeer ik dat wel zo veel mogelijk te beperken. Dan kies ik het liefst mandarijnen, appels of bananen, zo krijgen ze meteen een gezonde snack want dat mogen ze dan lekker opeten.
Om het voorbeeld van de mandarijnen te nemen: die zijn ideaal voor breuken in combinatie met beelddenkers of kinderen die tastbare voorbeelden nodig hebben.
Die zijn blij dat ze weten dat 10 meer is dan 5 maar wanneer ze dan in groep 6 breuken krijgen zien en leren ze dat een breuk zoals 1/10 kleiner is dan 1/5.

Mandarijnen
Fijn dat mandarijnen bestaan uit 10 partjes (wist jij dat al?)
Als je een hele mandarijn hebt kun je die na het pellen nog goed in elkaar laten zitten en het beeld dat je ze wilt leren goed laten inprenten in hun geheugen. Kijk maar eens naar de foto’s. Je kunt de mandarijn in 10 partjes verdelen (10/10= 1 hele) of laten zien dat je ook de mandarijn in vijven kunt delen (hier laat je er steeds 2 aan elkaar vast zitten).
Zo zien en ervaren de kids in 3D beeld dat 10/10 evenveel is als 5/5 of 1/2 deel evenveel is als 5/10 deel.

Beweging
Toch zorg ik liever dat kids door middel van actief bewegen (waardoor er meer hersengebieden tegelijk worden geactiveerd)  inzicht krijgen in rekenen. Dit wordt in de praktijk ondersteund door kleuren en beelden. Zo ervaren ze het inzichtelijk rekenen terwijl ze plezier en successen opdoen!
Heb je geen idee hoe dat eruit ziet? Denk dan eens aan het neerleggen van getallen op een getallenlijn, passen en meten met breukenstroken, kleien, aantikken, gooien, knippen enz.
Rondom getalbegrip tot 20, de tafels en deelsommen, breuken, procenten en kommagetallen, werk ik met bewegend leren.

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/bewegend-leren-ouder-en-kind-workshops/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Aanmelden[/otw_shortcode_button]

Klinkt dit als de ideale oplossing voor jouw kind? Op woensdag 25 april geef ik een ouder en kind workshop ‘Ervaar het zelf’- bewegend rekenen (tafels) Kom je ook tussen 15.00-16.00 uur samen met je kind ervaren hoe dit werkt? Dan krijg je ook nog eens tips voor thuis mee. Ik garandeer je een uurtje plezier en inzichten om te rekenen met plezier zodat het zelfvertrouwen van je kind groeit

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/bewegend-leren-ouder-en-kind-workshops/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Aanmelden[/otw_shortcode_button]