Rekenen in de keuken
Zoals aangegeven in het eerste blog over Rekenen rondom eten is dit het tweede deel.

Op school zorgen leerkrachten voor een rijke leeromgeving. Dat wil zeggen dat ze het lokaal zo inrichten dat je kind wordt uitgedaagd tot leren. Die rijke leeromgeving kun je thuis op het gebied van rekenen dus ook heel makkelijk creëren rondom de maaltijd. Ik ga je vertellen hoe je dat op speelse wijze kunt doen door het stellen van vragen.

Machtig mooi
Van jongs af aan vinden kinderen het machtig mooi, om te helpen wanneer jij in de keuken bezig bent om het eten te maken.  
Natuurlijk zijn een aantal voorbeelden in dit blog leeftijdsgebonden. Jij kunt als ouder de beste inschatting maken wat wel en niet haalbaar is tijdens het helpen.
Speel in op die behoefte. Laat je kind beginnen met het verzamelen van de ingrediënten, deze eventueel te wassen en te snijden.

In de keuken
Laat ze kijken of er genoeg is (in aantallen of gewicht). Vertel ze hoeveel er nodig is en bekijk welke actie je kind uitvoert. Telt je kind de aantal stukken kipfilet of herkent het al de hoeveelheden in gewicht op de verpakking?
Zit je kind in de midden- of bovenbouw? Vraag dan of je ook genoeg hebt als je het gerecht voor meerdere personen wilt maken. Laat de gewichtsaanduiding omzetten van grammen naar ponden of kilo’s.  Dan ben je dus al bezig met: verdubbelen, verhoudingen en het metriek stelsel (dat is meten met maten).

Leren argumenteren 
Stel je kind een controle vraag: Heb ik genoeg en hoe weet je dat?
Juist die argumentatie is belangrijk.
Als je kind jou kan uitleggen waarom iets zo is, dan begrijpt hij of zij de handelingen die nodig zijn om er achter te komen of het antwoord juist is. Dit is voor de verhaaltjessommen tijdens rekenlessen een zeer belangrijke vaardigheid. Zo weet je kind welke strategie het moet gebruiken bij het beantwoorden van de vraag.

Mogelijkheden zijn eindeloos
Strategieën zoals tellen, vergelijken, verdubbelen en verhoudingstabellen maken, kunnen dus bij de start van de bereiding al aan bod komen. Kan je kind al lezen? Laat dan het recept voorlezen en in eigen woorden navertellen. Zo heb je meteen een begrijpend lezen strategie toegepast.
Als het recept (voor)gelezen is, is het tijd om de klok te zetten en alles in de pannen te doen.

Bereidingstijd
Meestal hebben we meerdere pannen nodig om alles op hetzelfde moment op tafel op te dienen.
Hoe lang moet iets op het fornuis? 
Hebben we een onderdeel van het gerecht wat in de oven moet? Dan komt hier ook nog de rekentaal ‘graden’ ‘voorverwarmen’ ’temperatuur’ bij om de hoek kijken.
Is er een onderdeel dat langer/korter dan de rest moet worden bereid? Wat moet er dan als eerste klaar gemaakt worden?
Allemaal vragen om je kind te laten beantwoorden.

De klok erbij
Kent je kind nog geen digitale kloktijden? Neem dan je horloge of een keukenklok als tijdsaanduiding en stel vragen zoals:
als ik de oven 10 minuten moet voorverwarmen, hoe laat is de oven dan op temperatuur of op welk cijfer staat de grote wijzer dan? Als de kip 25 minuten in de oven moet, hoe laat is de kip dan klaar? Vijf minuten voor tijd kun je je kind ook de taak geven om de andere familieleden te waarschuwen. Laat je kind de tijd bewaken om het besef van tijd te activeren. Speel met variatie aan vragen rondom tijd.

Nu is het aan jou!
Enthousiast geworden maar liever rekenen uitbesteden aan een ervaren begeleider?
Om je kind meer inzicht te geven in rekenen werk ik tijdens de rekenbegeleiding met:

  • dit soort vragen en opdrachten
  • laat ik kinderen bij sommen met tijd en hoeveelheden zelf dit soort taferelen bedenken of uitvoeren
  • mix ik dit ook nog eens met een dosis bewegend leren voor optimale leermomenten.

Iets voor jouw kind?
Neem dan contact op via de button voor een gratis intakegesprek

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/contact/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Contact[/otw_shortcode_button]

Heb je mensen in je omgeving voor wie dit blog interessant is? Dan vind ik het super fijn als je dit blog wilt delen