Soms heb ik van die momenten… dan zie ik overal mogelijkheden in, om te rekenen met kinderen. Zo zat ik van de week aan tafel bij mijn ouders met een aantal gasten. Toen hadden we het over mijn praktijk en de begeleiding en dat je overal wel kunt rekenen of spellen. Ik gaf hun een aantal voorbeelden. Ook voor jullie vandaag een aantal voorbeelden om te rekenen terwijl je kind meehelpt met voorbereidingen voor het eten.

Laat ik vooropstellen dat je je kind thuis niet moet overladen met oefeningen maar zo af en toe op een andere manier rekenen kan tussendoor geen kwaad. Ik heb die gasten aan tafel ook niet ein-de-loos vermoeid met alle rekenopties, anders zouden ze hard zijn weggerend.

Tips bij het helpen tafeldekken
Als je standaard thuis met 4 personen bent heb je terwijl je tafel dekt van alles 4 stuks nodig.
Aan kleuters kun je bijvoorbeeld vragen al het bestek te sorteren in groepjes van 4 (4 setjes óf 4 messen, 4 vorken en 4 lepels).
Terwijl de spullen worden neergezet kun je ook tegelijkertijd meetellen en dan elk vierde antwoord een extra accent geven door er bijvoorbeeld bij te klappen in je handen, het antwoord te zingen enz.
Dus 1-2-3-4*klap*-5-6-7-8*klap*-9-10-11-12*klap* enz.
Iets oudere kinderen kunnen dit al in hun hoofd en dan bijvoorbeeld alleen de 4e stappen benoemen. Zo ben je spelenderwijs al aan het oefenen met sprongen van 4.

Je kunt servetten laten vouwen in vieren, borden en glazen en schaaltjes stapelen in groepjes van 4.
Kinderen in groep 4-5-6, kunnen hier dan een keer som bij bedenken: hoeveel groepjes van 4 heb ik kunnen maken? Hoeveel bestek heb ik in totaal nodig als ik 3 stuks per persoon moet neerleggen? enz.
Deelsommen zijn ook mogelijk: Ik heb 12 stuks bestek die ik over 4 personen moet verdelen, hoeveel krijgt ieder? Zo oefen je meteen bij een concrete handeling een verhaaltjessom.
Als jullie bij het eten drinken, kunnen de kinderen vanaf de middenbouw ook bezig zijn met inhoud.
Hoeveel glazen kan ik vullen met 1 karaf water of 1 pak melk? Laat het ze maar uitmeten.
Andere vragen die je kunt stellen zijn: tot waar moet de karaf met water gevuld zijn voor 2 glazen? Hoeveel zit er in een vol pak melk? Hoeveel cl of ml is dat? Wat als het pak nog tot de helft gevuld is, heb ik dan genoeg voor 4 personen?
En wat áls??? Je inderdaad nog maar een half pak melk hebt en 4 personen drinken melk bij het eten. Wat kun je dan doen? Precies… eerlijk verdelen.

Volgende keer meer rekentips, dan om ze in te zetten tijdens de voorbereidingen van de maaltijd.

Enthousiast geworden maar liever rekenen uitbesteden aan een ervaren begeleider? Om je kind meer inzicht te geven in rekenen werk ik tijdens de rekenbegeleiding met dit soort vragen en opdrachten, laat ik kinderen bij sommen zoals 4×3= zelf dit soort taferelen bedenken en neerleggen en mix ik dit ook nog eens met een dosis beweging.
Iets voor jouw kind?
Neem dan contact op via de button voor een gratis intakegesprek

[otw_shortcode_button href=”https://rtpraktijk-inzicht.nl/contact/” size=”medium” icon_type=”general foundicon-right-arrow” icon_position=”left” shape=”round” color_class=”otw-greenish”]Contact[/otw_shortcode_button]